Hjem Hunderacer Videnskab Andre emner Eksperthjørnet Om

NYHED: Nedsatte priser på hundeartikler hos Proshop.dk

(reklame)

Hunde og aggression

Hvilke hunderacer er mest aggressive?

Forskere fra Pennsylvanias Universitet har interviewet 6.000 hundeejere for at undersøge de forskellige hunderacers aggressionsniveau.

Figur A viser aggression rettet mod fremmede mennesker, mens B viser aggression mod ejeren.

En mulig forklaring på forskellene er det såkaldte "Napoleon-syndrom": Små hunde har større tendens til at opleve frygt over for andre hunde og mennesker. Denne forklaring passer til mange hundeejeres erfaring, og som jeg plejer at sige: Aggression er resultatet af frygt. Eller mere direkte: Aggression er frygt.

Kilde: Duffy, D.L., et al., Breed differences in canine aggression, Appl. Anim. Behav. Sci. (2008), doi: 10.1016/j.applanim.2008.04.006

MEN! Det er ikke kun et spørgsmål om, hvilken race man har!

Det er ejeren, der gør hunden aggressiv

Det anerkendte forskningscenter Applied Animal Behaviour har udført en grundig undersøgelse af sammenhængen mellem hundes aggression og deres ejere. Resultatet er følgende:

1) Ældre hundeejere har ikke så ofte problemer med hunde, som bliver aggressive over for fremmede besøgende i huset.

2) Kvindelige ejere har generelt færre problemer med hunde, der bliver aggressive over for besøgende i hjemmet.

3) Jo ældre hunden er, jo større risiko for aggression.

4) Tæver, som er blevet neutraliseret, har mindre risiko for at udvikle aggression.

5) Jagthunderacer har mindre aggression over for fremmede.

6) Hvalpe-socialisering gør risikoen for aggression mindre.

7) Brugen af positiv straf og negativ forstærkning havde en sammenhæng med aggression over for familien og fremmede uden for huset.

Cum grano salis!

I undersøgelsen fra Applied Animal Behaviour fremhæver forskerne desuden, at man aldrig kan generalisere og dermed eksempelvis hævde, at en hund nødvendigvis får større risiko for aggression med alderen. Det skal tages med et gran salt.

Til mange hundeejeres store glæde fremhæver den også, at man ikke kan hævde, at det udelukkende er et spørgsmål om, hvilken race man vælger. Der er mange forskellige faktorer, som afgør, om hunden bliver aggressiv.

Kilde:
"Human directed aggression in domestic dogs (Canis familiaris): Occurrence in different contexts and risk factors", Applied Animal Behaviour Science, marts 2014, vol 152, direkte link: http://www.appliedanimalbehaviour.com

hundeartikler petlux


© Hundetips.dk