Hjem Hunderacer Videnskab Andre emner Eksperthjørnet Om

Ruhåret hønsehund

De tre tyske hønsehunderacer, ruhåret, korthåret og langhåret hønsehund, ligner tre forskellige pelsvarianter af den samme race, men de er forskellige, hvad angår historiskavlsbaggrund og dermed også temperament.

trimmer ruhåret hønsehund apportering af fugl
Fra Danmarks Jægerforbund

Den ruhårede hønsehund opstod i begyndelsen af 1900-tallet som en blanding af forskellige jagthunderacer. Ifølge Dansk Kennel Klubs racestandard brugte avlerne bl.a. Pudelpointer, Griffon Korthals,Deutsch Stichelhaar og korthåret hønsehund. Formålet var at skabe en effektiv jagthund, som kunne klare forskellige vejrtyper. I dag er den ruhårede den mest udbredte jagthund i Tyskland og nyder også stor popularitet herhjemme. Den ses ofte i registeret over schweisshunde.

ruhåret hønsehund jagt Flickr: fkallgren

ruhåret

Pelspleje

Ruhårede bør børstes jævnligt, og med en god elektrisk hundetrimmer kan man hurtigt og nemt fjerne evt. filtret pels, hvilket må siges at være uundgåeligt.

Temperament:

Når de forskellige hundebøger skal beskrive forskellen på den ruhårede og de to andre, fremføres det, at førstnævnte kan virke lidt mere reserveret, om end der kan væreforskel blandt hundene. I hundebogen under overskriften kilder (nedenfor) fremgår det, at den ruhårede hønsehund er lidt sværere at træne end den langhårede. I hvert fald skrives der under"Træning", at sværhedsgraden er "Middel", mens der står "Let" ved den langhårede. I øvrigt er det en modig og robust hunderace.

I FCI-standarden beskrives den som "Sikker, behersket, ligevægtig, ikke vildtsky, hverken skudfølsom, sky eller aggressiv." (se kilden nedenfor). Tv-stationen Animal Planet beskriver den ogsåsom en intelligent race med vagtinstinkt og hævder, at den kan have en vis tendens til stædighed.

Ønsker man sig en ruhåret hønsehund, bør man være indstillet på at motionere hunden meget. Nogle hævder, at man bør være jæger for at have denne race.

 

Diverse

Den ruhårede vejer normalt ca. 30 kg. og måler under 70 cm.

Kategori: Stående jagthunde (FCI-gruppe 7, nr. 98)

Dens oprindelige tyske navn er "Deutsch Drahthaar", nogle siger "Deutscher Drahthaariger".

På engelsk kaldes den "German Wirehaired Pointer". 

Har du et godt billede af den ruhårede hønsehund, som du kunne tænke dig at vise her? Eller vil du bare kommentere denne artikel: Send mail til Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. - Vi ønsker at skabe deoptimale racebeskrivelser, hvad der også har været muligt gennem konstruktiv kritik fra seriøse hundeentusiaster.

Kilder

Dansk Kennel Klubs racestandard - Se mere info om ruhåret hønsehund her.

Aschehougs bog om hunde, Aschehoug 2006 (originaltitel: Dogs)

"Hunde - Illustreret opslagsværk", 2009

Film med ruhåret hønsehund

 

 

Links

 

Dansk Ruhår Klub

Dansk Ruhår Klubs hjemmeside indeholder god info om køb og salg af ruhåret hønsehund, billeder, hundetræning og prøver (fx om DRK schweissprøver, slæb- ogapporteringsprøver (også udvidede apporteringsprøver), ræveslæbsprøver, markprøver og meget andet). Under kategorien "Udstillinger" kan man se nogle af de flottestebilleder af ruhåret hønsehund. På siden finder man også info om avl; se under "Opdræt" og "Avlsregister", hvor der er info om fx HD index, halekupering og avlsrestriktioner.Det er også en god side, hvis man søger ruhårede hønsehunde til salg, eller hvis man er interesseret i at se, hvilke hvalpe der er på vej. Se fx denne side med hvalpe til salg eller denne side med ruhårshvalpe på vej.

Klubben blev stiftet i 1928. Der er ca. 1400 medlemmer.

En rigtig god beskrivelse af den ruhåredes evner som jagthund. Fine billeder og spændende historier om hunden.

 

Den engelske wikipediaside om ruhåret hønsehund

Den engelske Wiki-artikel er betydeligt bedre end den danske. Her kaldes hunden "German Wirehaired Pointer ". Artiklen har en længere beskrivelse af racens historiske baggrund og temperament. Også herfremhæves det, at en ruhåret hønsehund bør have masser af motion for at kunne trives. Artiklen beskriver ligeledes racens fremragende jagtegenskaber (opsporing, pointer, apportering både tillands og til vands). Her får man også en rigtig god beskrivelse (i punktform) af, hvilke mål der oprindeligt var med at avle den ruhårede hønsehund.

 

Den engelske pendant til vores danske Dansk Ruhår Klub. En rigtig god beskrivelse af racen samt fyldigt galleri med flotte billeder. 

Hos The German Wirehaired Pointer Club gør de det klart, at denne racehund ikke er for alle. De opfordrer alle til at undersøge racen så grundigt som muligt før køb af hvalp. Ruhårede vokser op til store, kraftfulde hunde, som kræver aktiviteter hver dag.

Transportbur til ruhåret hønsehund

Det vigtigste er at vælge den rigtige størrelse. Ifølge en guide hos Dyrenes Beskyttelse bør buret have mål, som giver hunden mulighed for at 1) ligge udstrakt 2) stå oprejst 3) vende sig. Du kan læse mere om transportbure her.

Hunderacer

 

Kommentar fra bruger (aug. 2011):

Jeg synes faktisk ikke, at man skal anskaffe sig en ruhåret, hvis man ikke har tænkt sig at gå på jagt med den. Sådan er det bare med nogle af de hunde, som udelukkende er blevet avlet medhenblik på jagt. De Skal simpelthen med ud en gang imellem. Det behøver ikke være hele året rundt, men jeg synes, at de skal prøve det.

Mht. til jeres beskrivelse af nemheden ved at træne den: Ja, nu har jeg ikke haft den langhårede eller den korthåerede... Den ruhårede kan måske virke lidt stædig nogle gange, mennår man har været igennem en god omgang træning, er det så også en meget pålidelig hund at have med i marken. Under alle omstændigeder synes jeg ikke, at man skal generalisereher.

Mvh Hans

Hundetrimmere


© Hundetips.dk