Hjem Hunderacer Videnskab Andre emner Eksperthjørnet Om

Malinois

Malinois Malinois hund til en agility-konkurrence.

Malinois hører til i hyrdehunde-kategorien, ligesom fx schæferen, der som bekendt ligner malinois meget.

Der er tale om en typiske arbejdshund, som bruges til politiarbejde, opsporing og personlig beskyttelse plus en lang række andre områder. I Royal Airforce anvendes der udelukkende Malinois hunde. Og i detamerikanske politi ses de ofte i de såkaldte "K9-Units", politiets hundeafdeling.

Racens udseende kan variere meget, men på billedet ser du det typiske look. Farven er normalt fra lysebrun (dådyrfarvet) til mørkebrun. Fælles for det fleste er den sorte pels på den yderstedel af hovedet. Pelsen er ikke lige så lang som schæferens, men ligner den ellers en del.

Hvalpe-billede. Indsendt af Hajnika:

Hannerne bliver op til 66 cm i højden og kan veje et godt stykke over 30 kg. Hunner er som ved andre racer lidt lavere og vejer lidt mindre. I henseende til pelspleje er racen relativt nem.

Hvis den socialiseres rigtigt, kan den fungere fint sammen med børn. Det er i det hele taget tale om en meget intelligent hund, som kan lære rigtig meget, hvis den trænes til det. Som vagthund er den uden tvivl fremragende.

Kendere (fx American Belgian Malinois Club) fremhæver dog, at denne race mest er for erfarne hundeejere, som gider bruge tid sammen med hunden. Den kræver nemlig megen aktivitet og en konsistent opdragelse.Desuden anbefales det, at den kun anskaffes af ejere, som har en større eller mellemstor grund, som hunden kan boltre sig på.

Ifølge American Belgian Malinois Club er der tale om en hund med et meget højt energiniveau. Dette bør ejere være parate til at takle. Ønsker du en hund, som kan ligge og slappe af foranpejsen det meste af dagen, blot den har fået en 15 minutters gåtur? Så er denne race ikke noget for dig.

Forskelle på Malinois og Schæfer?

Ifølge malinois-klubben, som nævnes ovenfor, er der flere forskelle. En malinois har lettere ben og et mere spinkelt hoved. Hvad angår træning, hævdes det, at en Malinois kan være lidtsværere at træne, selv om den er ganske opmærksom på sin ejer.

Dens temperament kan ifølge klubben variere fra det frimodige og venlige til det reserverede og afmålte (aloof). Temperamentet bør dog aldrig være aggressivt. For at sikre en sund udvikling skalden socialiseres, dvs. møde andre hunde, mennesker og forskellige aktiviteter. Den amerikanske klub siger desuden, at den kan have visse faser i det første leveår, hvor den virker svær atkontrollere eller rastløs. Dette vil den dog normalt vokse ud af, især gennem den rigtige socialisering. - Selvom den er meget beskyttende, vil en veltrænet og socialiseret hund kunne vurdere de flestesituationer med sindsro.

Hvem kan have en Malinois?

American Belgian Malinois Club siger, at racen er bedst til erfarne hundeejere. Desuden er den først og fremmest for folk, som kan lide mange udendørsaktiviteter. Det er ikke så vigtigt, hvilkeaktiviteter, blot den kommer ud og får lov til at deltage i mange aktiviteter.

En tjekliste før købet af hvalp
American Belgian Malinois Club har lavet en enkel tjekliste, som kan virke som guide til købet af Malinois-hvalp. Dette bør dog kun betragtes som vejledende, og der vises kun nogle af punkterne:

1) Er hvalpens forældre begge over 2 år gamle?

2) Undersøg, om forældrene er HD-frie (frie for hofteledsdysplasi). Dette reducerer risikoen for hofteledsdysplasi.

3) Har du set begge forældre til hvalpen?

4) Stiller avleren dig spørgsmål angående dit køb (en seriøs avler gør!).

5) Har avleren forstand på racen? (i så fald kan han/hun fortælle dig om, hvad det er for en hunderace, du er ved at købe.

Se hele listen her (på engelsk).

<<< tilbage til Hunderacer

Har du en Malionis, som du kunne tænke dig at vise her på siden? Vi modtager gerne billeder og viser de bedste af dem. Send til Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. - Tak, fordi du bruger Hundetips.dk

 


© Hundetips.dk