Hjem Hunderacer Videnskab Andre emner Eksperthjørnet Om

Collie - Langhåret

Collie

 

collie hund

Collien er først og fremmest blevet kendt pga. filmen Lassie. Det er en intelligent og lydig hund med stor vilje til at samarbejde med mennesker.

Sammen med børn vil collien være ganske rolig, tålmodig og blid og samtidigt temmelig beskyttende.

Nogle collie-ejere kan berette, at hunden ikke bryder sig om, at fremmede kommer for tæt på dens mennesker, herunder ikke mindst børnene. I en hundebog bliver den omtalt som en"udmærket barnepige".

Den er smidig, stærk og aktiv, hvad der bl.a. gør den egnet til agility.

I sit oprindelsesland, Skotland, blev den i århundreder anvendt som hyrdehund; helt tilbage til stenalderen har collien tjent mennesker i Skotland og England.

Senere er den blevet anvendt som udstillings- og selskabshund. I denne sammenhæng blev den krydset med hunderacen borzoi (russisk mynde) for at gøre denmere egnet til udstillingshund. Senere ophørte disse krydsninger. Hunden har således ofte fået rollen som udstillingshund, men den har stadig hyrdeinstinkt.

 

Med den lange pels er det en god idé at anskaffe en god hundeklipper, hvis man ikke vil til hundefrisør flere gange omåret.

Det kan diskuteres, om collien er god som vagthund. Den er normalt venlig over for fremmede, men har dog et stærkt beskytterinstinkt og kan gø meget højlydt.

Langhåret Collie hvalpe. Billede af en collie hvalp, som er lige under 8 uger.
collie hvalp
Og her er den omkring 6 mdr. og langsomt ved at komme ud af hvalpe-stadiet
collie hund
Collien ser meget sød ud, når den er hvalp.

På sider som www.moviezoo.dk, kan man købe DVD'en "Lassie" for, pris normalt 100 kr.


Collien findes i to varianter: Den korthårede og den langhårede. Sidstnævnte er mere populær. Vægt: 23 – 34 kg

Højde:56 – 66 cm

Se også Border Collie
 


Collie (langhåret) til salg

Jeg anbefaler at begynde med Dansk Kennel Klubs hvalpeliste. Ellers kan man se på den officielle collieklubs hjemmeside: Dansk Collie Klub. Klik på "Opdrættere".

Udstyr til collie: Ud over de mest almindelige hundeartikler som fx snore og skåle er en hundetrimmer nødvendig. Man kan fx bruge en håndfri elektrisk trimmer: Uden ledning

Hundebur til collie

Hunderacer


© Hundetips.dk