Developed in conjunction with Ext-Joom.com

"Wäre ich nur ein Hund
mit Schnauze auch vier Beinen,
dann wollten auch für mich
die hübschen Frauen weinen
und küsse meinen Mund.
Ach, ich bin nur Mensch – kein Hund!"

Hundetræning

Lydighed og apportering 29 maj 2014
Hunden generer gæsterne - Hvad gør jeg? 28 Juli 2014
Hunde skal aktiveres 28 januar 2014
hundetræning
opdragelse ziggy Hundeopdragelse 15 februar 2012
Jagthundetræning 16 april 2013
Lær din hund at give high five 03 oktober 2012
hundetræning Er du parat til at blive hundeejer? 15 februar 2012
Min hvalp er for vild! Se svaret fra en hundeekspert 15 februar 2012
apportering hundepsykologi Positiv forstærkning 15 februar 2012
Dæk og indkald 15 februar 2012
hundetræning plads

Hunde har det bedre hos ejere, som bruger dem til noget. Det er godt at stille krav til hunden, så den lærer noget og kan være med til noget sammen med mennesker og andre hunde. Derfor spiller hundetræning en stor rolle, når du skal have et godt liv sammen med den firbenede.

Apportering

Hunderacer som labrador og golden retriever elsker at apportere. For det er det, som de er avlet til. Ordet 'retrieve' betyder 'hente'. Ofte kræver det kun meget lidt eller ingen hundetræning at få disse hunde til at hente pinde eller hundelegetøj. Dette betyder dog ikke, at andre racer ikke kan lære at hente ting.

Da jeg vandt førstepladsen med min Breton (billedet), brugte jeg bl.a. den metode, som jeg viser i videoen herunder.


Hvis hunden ikke går helt hen til dig med apporten, så gå ikke frem mod den. Det er der mange, der gør - men det resulterer for det meste i, at hunden lærer at smide apporten halvvejs, og den lærer, at apportering går ud på, at ejeren skal rende hen til hunden og ikke omvendt.


apportering hent ting

Her opstiller jeg min strategi i super forkortet udgave:
Første fase:
Lær hunden "bliv sit".
Smid apporten et sted, hvor den ikke kan rende væk med den, fx i gangen i huset, i en garage, et hjørne af haven m.m. Hunden skal blive.
Sig "apport". De fleste hunde vil hurtigt forstå, at det betyder, at der gives tilladelse til at løbe til apporten. Ellers lærer den det ved at du giver kommandoen og roligt trækker den frem ved halsbåndet.
Når du står et sted, hvor den ikke kan rende væk, vil den på et tidspunkt komme med apporten. Giv masser af ros, gerne med godbidder. Senere kan din hundetræning foregå steder, hvor der er distraktioner, fx i parker eller på marker.

Anden fase:
Læs mere om apportering og lydighed her.

Bøger om apportering: Jeg kan anbefale Michael Sands bog Jagthundens træning, udg. på Gyldendal i 2006. Han lægger bl.a. vægt på, at man som hundetræner forstår, at der er forskel på racernes apporteringslyst. Nogle hunde skal nok overtales med lidt stærkere midler end andre. Efter min mening lægger han dog nogle steder lidt for stor vægt på godbidderne.

Lineføring

apportering

Stop helt eller vend om og gå den anden vej, hver gang hunden trækker for hårdt i snoren. Denne form for hundetræning vil lære hunden, at det ikke betaler sig at forsøge at trække ejeren af sted. Jeg fik engang rådet fra min gode dyrlæge, og det har virket. Måske især fordi jeg lærte hunden, at belønningen for at gå pænt kan være frit løb uden snor. Gentager man dette (altså gå pænt 100 meter = fri), så vil hunden efter noget tid se en sammenhæng.

Jeg har lagt mærke til, at hunde, som trækker rigtig meget, ofte også får en hel del ud af det. For deres ejer strækker armen lidt længere ud og øger tempoet, når den trækker.

Indkald

Engang spurgte jeg en meget erfaren jagthundetræner (han var 70 år og havde haft ruhårede hønsehunde, siden han var 16), hvordan man får en hund til at komme, også selv om den har fået øje på en hare eller en kat længere ude. "Du skal ikke forsøge at indkalde den, sagde han". Dén måtte jeg lige tænke lidt over. Skal man bare give op? Han forklarede mig, at hunde med meget kraftigt jagtinstinkt, skal lære at dække på kommando. Man skal træne det, indtil den er 100 % dæklydig. Derefter kan man så småt overveje også at indkalde den, efter at den har smidt sig. Dette råd har givet mig og hunden mere frihed og glæde på vores ture. Nu kan den dække, hvis der sker noget. Indkaldet er faktisk slet ikke så vigtigt længere - bare den kan stoppe på kommando. Men dækøvelsen kan altså lede videre til det perfekte indkald.

Dækkommandoen giver hunden mulighed for til stadighed at se og følge med øjnene det, som den er så interesseret i. Den skal ikke vende om og gå den anden vej (dette er jo noget af det mest unaturlige for en jagthund).

Træningen med dækøvelsen kan fx foregå ved, at man roligt, men bestemt trækker ned i halsbåndet, efter at man har sagt dæk. Senere kan man prøve på lidt større afstande, evt. med snoren på. Der er forskel på hunde, og i nogle tilfælde må man være lidt mere bestemt end i andre. Lærer den det, vil det give den et bedre liv. For så kan man slippe den fri mange steder.

Hvis man senere hen også vil indkalde hunden, kan man gøre det ved at få den til at lægge sig, vente lidt, og herefter kalder man. Det gælder om at få hunden til at forbinde indkaldet med noget positivt. Derfor: Ros hunden alt, hvad du kan, når den kommer ved indkald.

Nogle hundeejere råber efter hunden i en aggressiv tone, og når den endelig kommer, får den skæld ud, fordi den ikke kom med det samme. Og så får den selvfølgelig snoren på igen. Sådan lærer du din hund IKKE at komme, når du kalder! For hvordan kan en hund vide, hvad det er, den får skæld ud for, når den endelig vender tilbage?

Problemet består jo også i det faktum, at mange ofte kalder på hunden, lige så snart de ser andre hunde eller mennesker i nærheden. Hvad er det så, vores hunde egentlig lærer? De lærer, at indkaldet betyder noget i retning af "Bølle! Der er en anden hund i nærheden. Prøv, om du kan finde den." Dette er ofte helt tydeligt: Læg mærke til, at hunde ofte ser sig omkring, når deres ejer kalder på dem. De har lært (lige fra de var hundehvalpe) at indkaldet betyder "hunde i nærheden".

Samtidig er det problematisk, at mange ofte løber hen imod hunden, når de vil kalde den til sig. Igen lærer hunden det forkerte: At indkald handler om, at ejeren skal løbe hen til hunden og ikke omvendt. Derfor: Løb hellere væk fra hunden, når du kalder. Mange hunde vil faktisk ende med at føle et ubehag ved at komme for langt væk fra ejeren. Og nu lærer Bølle pludselig noget andet: Indkaldet betyder "Så er det nu, hvis du vil med!". Før troede hunden, at indkald betød "Nu løber min ejer hen til mig - og der er sikkert hunde i nærheden - og hvis jeg kommer for tæt på min ejer nu, så får jeg skæld ud". Hundens manglende lyst til at komme ved indkald skyldes mangelfuld eller forkert hundetræning.

Virker dette ikke for dig og din hund? Så er det en god idé at få en træner eller en anden person til at gøre hunden opmærksom på, at den skal løbe hen til hundeføreren, når denne kalder. Fx kan træneren gå helt hen til hunden, pege mod hundeføreren og sige "kan du komme hjem!" på en bestemt måde. Kort fortalt: Udfør hundetræning med andre mennesker - og hunde!

Hvorfor er nogle hunde svære at styre?

Ofte fordi de ikke får nok at lave. De skal have aktiviteter i løbet af en dag. Der kan også være andre årsager. Nogle hunde kommer til at tro, at de er leder i flokken (familien). Ifølge nogle forskere i dyreadfærd skyldes dette, at ejeren har ikke formået at vise hunden gennem hundetræning, hvem der er leder. Ejeren skal med sindsro tage lederrollen og iøvrigt sætte sig ind i, hvilken hunderace der passer bedst til familien.

Øvelser til hundetræning

(husk, at træning skal være sjovt for hunden såvel som for ejeren!)

Før du går i gang med øvelserne, er det nødvendigt, at du kan få hundens opmærksomhed, når du ønsker det. Ellers er hundetræning håbløst.

Opmærksomheden kommer kun, hvis man altid kræver, at hunden gør det, som vi siger, at den skal. Alt for mange beder hunden om noget og lader den efterfølgende gøre noget helt andet. Den lærer med andre ord, at den ikke behøver lytte.

Prøv senere, om du kan få hunden til at holde opmærksomheden, selv når du går med den. Til konkurrencer i hundetræningsdisciplinen lyddighed er denne opmærksomhed et vigtigt moment.

Øvelse 1: Find!

Gem en godbid (her bruges godbidden ikke som "overtalelsesmiddel") et par meter fra hunden. Lad den snuse til hånden, samtidig med at du siger "find!". Hunden vil med tiden lære, at den skal søge efter noget, når du siger "find!". Senere kan hunden finde godbidder, som er gemt langt væk. Du vil blive overrasket over din hunds evne til at finde ting.

Nogle kan få deres hunde til at finde nøgler, tabte punge, ja, selv kreditkort.

Øvelse 2: Bliv!

Har hunden allerede lært at sitte? Så prøv denne øvelse:

Sig 'sit' til hunden og gå langsomt tre skridt væk. Prøv, om du kan få hunden til at blive. Senere kan du prøve med 'dæk'. Denne øvelse gennemføres typisk til professionel hundetræning.

Øvelse 3: Find genstand

Når du lufter hunden ude i naturen, kan du samtidigt lave forskellige former for hundetræning. Du kan fx gemme noget, som du har haft i hånden (fx et stykke legetøj). Gå 5-6 skridt væk fra legetøjet. Kald hunden til dig, peg hen imod legetøjet og sig 'find genstand'. Denne form for hundetræning arbejder med hundens særlige evner til at opsnuse genstande. Ros hunden, når den finder genstanden.

Øvelse 4

Placér 8 spande (med bunden opad) i en cirkel på ca. 5 meter i diameter. Læg en godbid på hver spand og gå ind i midten af cirklen sammen med hunden. Nu gælder det om at få hunden til at gå ud til én spand og tage en godbid og derefter vende tilbage til dig. I begyndelsen vil hunden have svært ved ikke at løbe videre til de andre godbidder. Men senere vil den forstå, at ved at vende tilbage til sin ejer får den efterfølgende lov til at gå ud til en ny godbid.


Øvelse 6: Halse (gø)

Hvordan får man en hund til at gø på kommando? Der er flere muligheder. Det gælder om at finde ud af, hvad der virker for din hunde. En typisk måde består i at stå med en godbid lidt over hundens snude, mens man gentager ordet "halse" flere gange. Hvis hunden pludselig gør, får den godbidden.

Øvelse 7: Rundering

Når hunden har lært at halse på kommando, kan du også lære den rundering. Det går ud på at få hunden til at løbe hen til en anden person, hvorefter den skal stille sig foran vedkommende og begynde at gø. Her er du nødt til at træne med andre. Få en anden person (figurant) til at gemme sig bag en busk eller lignende, mens du holder hunden. Hunden får kommandoen "rundér", hvorefter du slipper den. De fleste hunde har en naturlig tendens til at løbe hen til den, som har gemt sig. Når hunden kommer, skal figuranten holde en godbid og give kommandoen "halse".

Til nogle øvelser kan det være nødvendigt at anskaffe sig et par ting såsom, sporline (10 m) og apportbuk, se evt. hundeartikler.

Spørgsmål fra brugerne, Svar fra ekspert

Min hvalp er for vild

Er du parat til at blive hundeejer?

Steder med hundetræning

København

Politihundeforeningen København - Åbent for alle. Her trænes alle lovlige racer. Deres trænes hvalpehold, lydighed m.m.
Nem online tilmelding. Man behøver ikke være aktivt medlem af foreningen.

DCH Kreds 6 – Sjælland, Møn, Lolland Falster og Bornholm - Træning i alle kategorier.

Århus

DCH Århus - Træning på alle niveauer. Rally. IPO. Hvalpe. Lydighed m.m.

Aalborg

DCH Aalborg - Hvalpetræning, Agility, Lydighed m.m.

Aalborg Jægerklub - Marktræning og lydighed. Liste med gode råd til træningen.

Odense

På vej...Har du forslag til links, så smid en besked i vores forum eller i kommentarfeltet i bunden.

Vidste du...!

 • At Beatles sangen “A day in the Life” indeholder en fløjtelyd, som kun hunde kan høre. Ifølge pladeselskabet var det Paul McCartney, som ville indsætte lyde, som hans Shetland sheepdog kunne høre.

 • At hunde drikker vand ved at forme tungen som en lille skål. Se her:


  Flere artikler

 • Titel Oprettelsesdato
  Jagthundetræning 24 januar 2015
  Lav dine egne godbider til hunden 17 januar 2015
  Hunden generer gæsterne - Hvad gør jeg? 28 Juli 2014
  Lydighed og apportering 29 maj 2014
  Hunde skal aktiveres 28 januar 2014
  Jagthundetræning 16 april 2013
  Lær din hund at give high five 03 oktober 2012
  Fire typiske fejl ved indkaldstræning 15 februar 2012
  Dæk og indkald 15 februar 2012
  hunde
opdragelse zigs Hundeopdragelse 15 februar 2012
  Alt til dit kæledyr